Tres barrancs

Confluència, entre altres elements, dels tres barrancs que donen el seu cabal al barranc de Picassent.

Col·leccions: ,
Propietat: Pública

El paratge anomenat “Els Tres barrancs” és un punt del terme amb característiques particulars que bé mereix tindre una fitxa pròpia. Es poden destacar les següents:

Punt d’interconnexió de vies. A aquesta lleugera depressió del terreny arriben múltiples vies, tant naturals com camins dissenyats per la mà humana, que permet la interconnexió entre elles:

Per una banda, tenim tres rutes naturals, que es corresponen a tres dels quatre barrancs que conflueixen en aquest punt: el barranc de don Félix, el barranc de Millerola i el barranc de Picassent. El quart, el barranc de la Cova Fumada, arriba canalitzat de forma artificial i no és recomanable caminar pel llit en el seu tram final.

Per altra banda, arriben fins a tres camins principals i algú secundari que connecten amb la font de l’Omet, la via de servei del canal i la partida del Devadillo.

Confluència de barrancs. Geològicament, aquesta confluència desaigua el cabal de tres barrancs (com s’ha mencionat abans, don Félix, Millerola i Cova fumada) al barranc de Picassent, que fa seguir l’aigua fins que, uns kilòmetres més endavant, acabarà en l’Albufera de València. És important ressaltar que el barranc de la Cova fumada originàriament tenia altre recorregut i connectava al barranc de Picassent al Clot de la Gramassada. A conseqüència de la construcció del canal Xúquer-Túria que travessa el terme de part a part, i per a evitar encreuaments amb ell, el tram final es va redirigir, en part amb canalitzacions i en part entubat, paral·lelament a la nova infraestructura civil fins a desaiguar als Tres barrancs.

Construcció del sifó 4 del canal Xúquer-Túria. Una obra civil de la complexitat d’un canal, que transporta aigua per l’acció de la gravetat des del seu origen fins al destí, ha de salvar obstacles de tota mena. Quan travessa una depressió, com és aquest cas, pot salvar-la mantenint la canalització al mateix nivell amb pilars, semblant un aqüeducte, o, com passa als Tres barrancs, fent ús d’un sifó. Bàsicament, un sifó es construeix si un canal es troba al seu pas amb un obstacle que passa a una cota més baixa que la del canal i no es pot interrompre (altre canal, una carretera, barrancs, etc.). En aquest cas, és més convenient desviar el canal per un tub en forma de «U», salvant l’obstacle per la part inferior i reprenent després la cota del canal quan el terreny torna a tindre una altura adequada. Aquest sifó és un dels quatre que es varen construir en aquesta infraestructura de 60 km, i es poden apreciar perfectament les dues boques, la d’entrada i la d’eixida, que salven aquest obstacle.

Lloc de pas molt transitat per persones amb diferents perfils:

Laboral, sobretot entre setmana, per accedir als camps per a diferents tasques agrícoles.

Esportiu, amb gran afluència de ciclistes i gent corredora, sobretot els caps de setmana.

Passejants o excursionistes, que aprofiten la via del servei del canal per a caminar amb certa tranquil·litat, o arriba a aquest punt per a iniciar la ruta PR-CV 404, un recorregut circular que permet descobrir els barrancs de don Félix i Millerola. Aquesta PR realment comença a la Font de l’Omet, i segueix el barranc de Picassent en sentir contrari al pas de l’aigua, però per  falta de manteniment d’aquest tram per part l’administració responsable, malauradament el sender és impracticable.

En resum, els Tres barrancs és un punt singular del nostre terme on la natura i la mà humana es creuen, convivint en un delicat equilibri. Pot ser a partir d’ara, quan els lectors i lectores d’aquesta fitxa transiten per aquest punt, identifiquen, cuiden i valoren tots els elements d’aquesta confluència, adonant-se, a més, de què passen per damunt d’una enorme quantitat d’aigua -el sifó comentat- que dona vida a persones i cultius.

Les fotografies de la galeria mostren tots els elements descrits, i en algun cas es disposen de fotografies del mateix punt fetes en anys diferents. És especialment interessant la fotografia de capçalera, que mostra un punt de vista diferent d’aquest paratge, ja que està feta des del Molló de l’Almud.

Per a ampliar la informació:

Sifón. (19/09/2023). Wikipedia. https://es.wikipedia.org/wiki/Sif%C3%B3n

Infraestructura y características más importantes. Web: Canal Júcar-Turia. http://www.canaljucarturia.com/canal.html